La central nuclear Vandellòs II inicia la 18a recàrrega de combustible

L’Hospitalet de l’Infant, 28 de maig de 2012. La central nuclear Vandellòs II es va desconnectar la matinada del dissabte 26 de maig de la xarxa elèctrica per començar la 18a recàrrega de combustible. En la 18a parada per recàrrega de CN Vandellòs II està previst executar unes 7.000 ordres de treball, de les quals un 75% són treballs de manteniment preventiu i inspeccions, un 6% correspon a treballs correctius, un 12% a treballs auxiliars i el 7% restant correspon a modificacions de disseny de la planta i d’altres actuacions. La recàrrega donarà inici a un nou cicle de 18 mesos de generació d’energia elèctrica.

Entre les actuacions més rellevants, a més del canvi de 69 dels 157 elements combustibles, es troben la inspecció dels tubs guia de les barres de control del reactor, les inspeccions de les branques fredes i calentes del vas, modificacions per a la millora de la grua polar de l’edifici de Contenció, la inspecció per corrents induïdes del generador de vapor A, la substitució del rotor de l’alternador, la substitució de l’interruptor principal i les modificacions a les canonades del sistema de protecció contra incendis, entre d’altres.

Les parades per recàrrega de les plantes, donat el gran volum de treballs que es programen en un temps molt concret, requereixen d’una exhaustiva tasca prèvia de planificació i coordinació amb totes les unitats organitzatives que és la base d’una execució segura i que compleixi amb els objectius de qualitat i programa previstos. Per avançar en la millora continua en aquest procés, en aquesta parada s’han incorporat diverses novetats com els nous equips multidisciplinaris, l’objectiu dels quals és coordinar els treballs a realitzar, des de la seva fase de planificació fins a l’execució, i també equips que tenen la funció de preparar i supervisar aquelles tasques més complexes o que puguin tenir un major impacte a la parada.  Una altra de les novetats significatives d’aquesta recàrrega, pel que fa a la planificació de tasques, és la implantació de la denominada matriu de fites, una eina dissenyada per a optimitzar la preparació de tots els treballs corresponents a la recàrrega.

Nova aula de Formació

Com a novetat destacada, el Viver d’Empreses de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, al polígon Les Tàpies, acollirà a partir d’aquesta parada l’Oficina de Recàrrega en un nou espai denominat “aula ANAV”. Això ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració entre ANAV i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a través del qual s’han habilitat diferents espais d’aquestes instal·lacions municipals per acollir les aules de formació i els despatxos necessaris.

ANAV utilitzarà aquest espai com a Oficina de Recàrrega a les parades de la central, mentre que IDETSA desenvoluparà accions per a la formació contínua de treballadors, oferir suport al sector empresarial i fomentar la cultura emprenedora.

A les recàrregues, la formació té un paper molt important per al personal addicional que durant aquest període treballa a l’emplaçament. En aquest cas, es tracta d’uns 1.200 professionals d’unes 60 empreses col·laboradores. Tots ells reben una formació bàsica i específica que es determina d’acord a les tasques que desenvoluparan a la planta. A més, els professionals de les empreses col·laboradores han de certificar que tenen ja la qualificació professional adequada i que han realitzat formació en Prevenció i Riscos Laborals i formació bàsica en Protecció Radiològica en el cas dels treballadors que han d’accedir a zona radiològica.

Un cop comprovats els requisits de formació i qualificació, la unitat de Formació imparteix un curs de formació inicial bàsica d’accés a les centrals, relacionat amb les característiques de l’emplaçament, que inclou aspectes del Pla d’Emergència Interior, la Cultura de Seguretat, la Prevenció de Riscos Laborals, etc. Els professionals que realitzaran treballs a zona controlada reben un curs específic de Protecció Radiològica. Per la seva banda, totes les especialitats de Manteniment (Mecànic, Elèctric, Instrumentació, etc.) i les unitats de Protecció Radiològica i Tecnologia reben un curs específic sobre els procediments propis relacionats amb les tasques del seu lloc de treball.