La central nuclear Ascó II inicia la seva 28ª recàrrega de combustible

La central nuclear Ascó II es va desconnectar de la xarxa elèctrica durant la matinada passada per iniciar els treballs corresponents a la seva 28a recàrrega de combustible. Després de 17 mesos d’operació des de l’anterior, a la primavera del 2022, i d’acord amb la planificació corresponent dels cicles d’operació, CN Ascó II aborda la parada amb la incorporació temporal de més d’un miler de treballadors addicionals de perfils i especialitats diverses residents, majoritàriament, a l’entorn proper a la instal·lació.

Si bé el procés de recàrrega, que dona nom a la parada, consisteix a substituir una mica més d’un terç dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor, en aquest cas 60, durant aquestes setmanes s’executaran també unes 12.500 ordres de treball diferents. De totes aquestes intervencions, més del 90% corresponen a actuacions d’inspecció i manteniment, majoritàriament preventiu. També estan planificades activitats de millora de la instal·lació que només es poden fer quan la central està parada, entre les quals destaquen 30 modificacions de disseny físiques i 11 modificacions de software informàtic relacionades amb diferents sistemes de la central.

Entre els projectes rellevants d’aquesta 28a recàrrega, es duran a terme nombroses activitats relacionades amb la preparació d’aquesta unitat per a la propera entrada, el 2025, en l’anomenada operació a llarg termini. Destaquen, en aquest sentit, la inspecció visual remota de les penetracions de la instrumentació del fons del vas del reactor, la inspecció dels interns del reactor, la inspecció mecanitzada del propi vas i la inspecció volumètrica d’un terç dels perns de la tapa del vas. També se substituirà el motor d’una bomba de refrigerant del reactor, es procedirà a la neteja integral de la part corresponent al circuit secundari dels generadors de vapor i se substituirà el sistema de pesatge, control i regulació de la grua polar.

Per la seva banda, a la part de generació elèctrica, se substituirà el rotor de l’alternador principal, es realitzarà una revisió completa de l’excitatriu i es realitzarà una revisió general dels transformadors principals.

Per a la realització coordinada de totes les activitats previstes ha resultat fonamental la formació prèvia de tot el personal incorporat, que ha registrat més de 1.800 assistències als cursos organitzats, i el compromís tant d’ANAV com de les empreses que presten servei durant la parada amb el desenvolupament de tots els treballs amb els més alts estàndards de seguretat i qualitat.