CN Ascó I inicia la seva 28ª Recàrrega de Combustible

La unitat I de la central nuclear Ascó es va desconnectar de la xarxa elèctrica durant la passada matinada per iniciar els treballs corresponents a la seva 28a Recàrrega de Combustible. Després de prop de 17 mesos d’operació des de la seva anterior recàrrega a la primavera de 2020, i d’acord amb la corresponent planificació dels cicles d’operació, Ascó I comença una parada que s’aborda amb la incorporació temporal de més d’un miler de treballadors addicionals de perfils i especialitats diverses procedents, majoritàriament, de l’entorn proper a la instal·lació.

Si bé el procés de recàrrega, que dóna nom a la parada, consisteix en la substitució d’una mica més d’un terç dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor, en aquest cas 64, durant aquestes setmanes s’executaran també més de 15.000 ordres de treball. De totes aquestes intervencions, més del 90% corresponen a actuacions de manteniment, majoritàriament preventiu. També estan planificades activitats de millora de la instal·lació que només poden realitzar-se quan la central està parada, entre les quals destaquen 39 modificacions de disseny físiques i 12 modificacions de programari informàtic relacionades amb diferents sistemes de la central.

Entre els projectes rellevants d’aquesta 28a Recàrrega de Combustible, cal esmentar la inspecció visual remota de l’exterior del vas i de la tapa, així com la inspecció exterior de les penetracions del fons del mateix vas. També es procedirà a la inspecció de tubs per corrents induïdes en els tres generadors de vapor i a la substitució del motor d’una de les bombes de refrigerant del reactor. Altres treballs destacats seran la substitució dels canviadors de calor d’aïllament dels trens de salvaguardes i la substitució del motor d’un dels generadors dièsel d’emergència de la instal·lació.