CN Ascó I inicia el seu 29è cicle d’operació

La unitat I de la central nuclear Ascó es va connectar novament a la xarxa elèctrica a les 22.43 hores del passat 4 de desembre, després de finalitzar les activitats corresponents a la seva 28a Recàrrega de Combustible, donant pas a un nou cicle d’operació, el vint-i-novè. Els treballs d’aquesta parada, a la qual han participat més de 1.000 professionals addicionals de diferents perfils i especialitats, han estat marcats, com en recàrregues anteriors, per un rigorós reforç de les mesures de prevenció ja establertes tant a CN Ascó com a CN Vandellòs II des de l’inici de la crisi sanitària global, amb l’objectiu de fer front al risc de contagi per Covid-19. Aquest esforç de l’organització, juntament amb l’alt índex de vacunació col·lectiva, ha fet que el projecte hagi conclòs satisfactòriament i sense incidències relacionades amb la pandèmia.

Entre els projectes rellevants que s’han dut a terme, a més de la renovació de 64 dels 157 elements que conformen el nucli del reactor, destaquen diverses activitats realitzades al circuit primari com la inspecció visual remota de l’exterior del atuell i de la tapa, així com la inspecció exterior de les penetracions del fons de la mateixa. També s’ha dut a terme la inspecció de tubs per corrents induïts als tres generadors de vapor i la substitució del motor d’una de les bombes de refrigerant del reactor. Altres treballs destacats han estat la substitució dels canviadors de calor d’aïllament dels trens de salvaguardes i la substitució del motor d’un dels generadors dièsel d’emergència de la instal·lació.

Així mateix, ANAV ha aprofitat aquesta parada per incorporar 39 modificacions de disseny físiques i 12 modificacions de programari informàtic relacionades amb diferents sistemes de la central amb l’objectiu de mantenir la planta en les millors condicions de seguretat i fiabilitat per afrontar el nou cicle de operació i intensificar la preparació de la planta per operar a llarg termini.