Prop de 2.500 persones van visitar el Centre d’Informació d’ANAV el 2023

L’interès científic per la tecnologia nuclear porta any rere any a professors tant de centres de primària com de secundària de tota Catalunya a desplaçar als seus alumnes a la central nuclear Ascó, on es troba el Centre d’Informació d’ANAV. Durant l’any 2023, 2.494 persones, la majoria joves estudiants, van passar per les instal·lacions del Centre d’Informació per a conèixer de primera mà, no només com funciona una central nuclear, sinó tots els detalls sobre aquesta tecnologia i el valor que aporta a la societat des d’una aproximació científica exposada de manera senzilla i divertida, basada en l’experimentació a través dels més de 30 mòduls interactius que componen l’espai museogràfic.

Però aquest interès va més enllà de l’entorn geogràfic de les plantes operades per ANAV i és per això que el Centre d’Informació s’ha dotat recentment de recursos i materials audiovisuals que es troben disponibles a través de la pàgina web d’ANAV (www.anav.es), com un complet tour virtual, o la sèrie de vídeos divulgatius ‘Ciència Positiva’, també disponibles en el canal de YouTube d’ANAV. Entre les iniciatives més recents, també s’han iniciat xerrades presencials per part de professionals d’aquestes centrals en centres educatius de la província de Tarragona i xerrades per videoconferència amb instituts d’altres comunitats autònomes.

El Centre d’Informació d’ANAV és un espai dedicat al món de l’energia. Equipat amb més de 30 mòduls interactius, ofereix la possibilitat d’aprendre a través de l’experimentació d’una manera lúdica i divertida, fet que el converteix en una proposta molt interessant per als més petits, que aprendran aspectes fonamentals sobre l’energia i com es genera, però també per als més grans, que podran trobar entre els seus continguts informació sobre temes específics relacionats amb la generació nuclear. D’aquesta manera, els mòduls s’adapten a públics de totes les edats i perfils: estudiants de secundària i batxillerat, estudiants universitaris, col·lectius, agrupacions, entitats socials o fins i tot famílies. I és que l’interès per la ciència i la tecnologia que hi ha darrere del món nuclear augmenta en totes les capes de població.

Les instal·lacions del Centre d’Informació es renoven i actualitzen periòdicament amb l’objectiu de millorar l’experiència dels visitants amb nous continguts. Aquest és el cas, per exemple, de l’àrea d’exposició exterior, estrenada el 2022, en la qual es poden contemplar algunes peces que formen part dels grans components de la instal·lació, com el ventilador d’una de les torres de tir forçat o el motor d’una bomba contra incendis. Unes peces que ens ajuden a comprendre la magnitud dels elements de la central.

Divulgació a través de la tecnologia digital
Més enllà de l’espai físic del Centre d’Informació, ANAV ha impulsat la divulgació sobre l’energia nuclear a través del món digital amb diferents iniciatives dirigides a tots els públics. Una d’aquestes iniciatives és la sèrie audiovisual ‘Ciència Positiva’, una sèrie de vídeos que tenen com a escenari el propi Centre d’Informació d’ANAV i, com a protagonista a Ferran Terrassa, enginyer tècnic en Mecànica, enginyer industrial en Tècniques Energètiques, Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, que compta amb una dilatada trajectòria professional a ANAV. És, a més, un apassionat de la divulgació científica que ha posat els seus coneixements i experiència en mans d’un equip creatiu per a exposar, d’una manera divertida, amena i senzilla, conceptes molt estretament vinculats a la generació elèctrica d’origen nuclear com les radiacions, les funcions de la sala de control d’una central nuclear o com funciona les grans turbines que produeixen, en el cas d’Ascó i Vandellòs II, més de la meitat de l’electricitat que es consumeix anualment a Catalunya. ‘Ciència Positiva’ compta ja amb vuit vídeos que es troben disponibles tant a través de la pàgina web www.anav.es com del canal de YouTube d’ANAV. Aquesta sèrie es complementa amb la secció ‘Anav divulga’ basada en continguts específics sobre el funcionament de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II.

A més, la pàgina web d’ANAV inclou una visita virtual al Centre d’Informació a través de la qual poder accedir als diferents espais i mòduls expositius en format digital. Tots aquests continguts són complementaris i estan orientats a un objectiu comú: acostar i donar a conèixer aspectes d’interès general sobre l’energia nuclear.//