Professionals de l’àrea de contra incendis d’una central xinesa realitzen un benchmarking a Vandellòs II

L’Hospitalet de l’Infant, 3 d’agost de 2012. Dos treballadors de l’àrea de contra incendis de la central nuclear xinesa Ningde van visitar els dies 1 i 2 d’agost la central nuclear Vandellòs II amb l’objectiu d’observar el dia a dia del servei de contra incendis d’ANAV. La central xinesa es troba immersa en la construcció de quatre reactors nuclears, el primer dels quals començarà a funcionar a finals d’aquest any.

Aquesta visita va sorgir arran de la participació d’un membre de contra incendis de Vandellòs II en un WANO Peer Review de la central xinesa al desembre de 2011. En aquesta missió es va observar que la brigada contra incendis de l’emplaçament, formada per unes 30 persones principalment membres de l’exèrcit, només tenia assignades funcions en cas d’emergència. L’objectiu principal d’aquest benchmarking ha estat mostrar com el personal de contra incendis dels emplaçaments d’Ascó i Vandellòs II està implicat en els treballs diaris de la planta, així com algunes de les seves funcions habituals: supervisions, exercicis conjunts, elaboració de procediments específics, etc. Així, a més de les reunions entre professionals d’ambdues centrals, es va organitzar una visita per la planta perquè els homòlegs xinesos observaren aquestes funcions.

L’intercanvi d’experiències i bones pràctiques ha estat recíproc ja que es van posar damunt la taula altres temes com les característiques de l’edifici d’emergències del que disposa la central xinesa i amb el que Ascó i Vandellòs II hauran de comptar abans de 2016, tal i com estableix el pla d’acció dissenyat arran a l’accident de Fukushima.

La central xinesa Ningde està situada al municipi de Beiwan, a la provincia de Fujian. Al 2010 va començar a construir quatre reactors nuclears, el primer dels quals estarà llest a finals d’aquest any. Els altres tres estaran operatius al 2013, 2014 i 2015, un per any.