L’OIEA verifica l’adequada preparació d’Ascó i Vandellòs II per a operar a llarg termini

La central nuclear Ascó va acollir la setmana passada la missió de seguiment del programa SALTO (de l’anglès, Aspectes de Seguretat per a l’Operació a Llarg Termini) de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) que finalitzava un exhaustiu procés d’avaluació sol·licitat voluntàriament per ANAV amb l’objectiu d’analitzar la preparació de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II per a operar a llarg termini segons els millors estàndards internacionals de seguretat i fiabilitat de la indústria. ANAV és la primera operadora espanyola de centrals nuclears a sotmetre’s a aquest programa de l’OIEA, comprometent a més amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la implementació de totes les recomanacions i suggeriments rebuts des d’aquest organisme internacional dins de la revisió periòdica de seguretat per la qual tant la central nuclear Vandellòs II el juliol del 2020, com les dues unitats de la central nuclear Ascó a l’octubre del 2021, van obtenir la renovació de les seves respectives autoritzacions d’explotació.

El programa SALTO per a ANAV es va iniciar el 2019 amb una avaluació preliminar i va tenir continuïtat el juliol del 2021 amb una missió a CN Ascó en què 11 experts procedents de vuit països van concloure que la pràctica totalitat de les activitats de gestió de l’envelliment i operació a llarg termini ja estaven en plena consonància amb els estàndards de l’OIEA i van realitzar, a manera complementària, tres recomanacions i 11 suggeriments per a aprofundir en la preparació d’ANAV per a l’operació a llarg termini dels tres reactors tarragonins.

A la reunió de tancament, l’equip de sis experts internacionals desplaçat a CN Ascó per a aquesta missió de seguiment va presentar els resultats de la supervisió realitzada amb l’objectiu de comprovar el grau d’implementació de les recomanacions i els suggeriments realitzats el 2021 concloent que el 85% ja han estat implantades amb èxit i que l’altre 15% progressa satisfactòriament. En les seves conclusions, els experts van destacar que ANAV té definits i implementats, entre d’altres, els següents aspectes clau per a garantir l’operació a llarg termini de les plantes:

– Una metodologia d’establiment d’abast adequat per a identificar els components i estructures a gestionar per a una operació a llarg termini segura.

– Un procés de digitalització avançat per a garantir una fàcil recuperació, traçabilitat i preservació a llarg termini de la documentació.

– Una demostració completa de la gestió eficaç de l’envelliment de components mecànics passius i també actius.

En conjunt, 12 de les 14 recomanacions i suggeriments realitzats per l’OIEA el 2021 ja han estat resoltes per ANAV i s’està treballant amb una progressió adequada per a la completa implementació de les dues restants: un programa integral per a confirmar la resistència dels components elèctrics condicions dures (programa de qualificació d’equips) i una estratègia integral per a la gestió de l’envelliment d’elements estructurals d’armaris i panells elèctrics.

En la seva intervenció a la reunió de tancament, l’argentí Martín Marchena, líder de la missió de seguiment de l’OIEA, va destacar que “basant els seus esforços en les recomanacions realitzades per l’equip de SALTO el 2021, la planta ha aconseguit millores significatives”, al temps que va encoratjar a “abordar les troballes restants de la missió del 2021 i implementar totes les activitats per a una operació a llarg termini segura”.

Per part d’ANAV, el director de Serveis Tècnics, Ferran Tarrasa, va posar en valor el procés SALTO sol·licitat voluntàriament per ANAV com a “la millor manera d’obtenir una imatge clara de la preparació de CN Ascó i també CN Vandellòs II per a abordar l’operació a llarg termini”. Per la seva banda, el director general d’ANAV, Paulo Domingues Santos, va agrair tant a l’OIEA com al CSN, i molt especialment a tota l’organització d’ANAV, el treball realitzat i va destacar que “continuarem millorant els nostres processos per seguir complint els estàndards de seguretat de l’OIEA”.

D’acord amb el protocol establert, el líder de la missió va lliurar un esborrany de l’informe tant a ANAV com al CSN. En la seva intervenció, la subdirectora d’Instal·lacions Nuclears del CSN, Cristina Les, va destacar “la profunditat i el detall de les evidències i els exemples que suporten les conclusions de l’equip de l’OEIA, i que posen en valor la solidesa d’aquestes conclusions”, i va afegir que espera que “l’èxit d’aquesta missió no sigui un fi en si mateix, sinó una mostra del compromís d’ANAV per mantenir l’operació de les seves centrals dins dels estàndards de seguretat més alts fins a l’últim dia de la seva vida útil”.

Tant l’ANAV com el CSN disposen ara d’un termini per a fer comentaris objectius a l’esborrany d’informe. Tot seguit, l’OIEA presentarà el seu informe final a l’ANAV, al CSN i al Govern d’Espanya.