La Unitat Militar d’Emergències (UME) i l’Organització de Resposta a l’Emergència (ORE) de la central nuclear Vandellòs II han realitzat en el dia d’avui un exercici conjunt de formació per a arribar a una “eficient prestació de les actuacions de suport” a cas que fos necessari.
CN Vandellòs II ha simulat que les conseqüències d’un fort moviment sísmic a la zona haurien obligat a activar el Pla d’Emergència Interior (PEI) de la central per al qual s’ha mobilitzat l’organització pròpia de resposta de la central i s’ha sol·licitat la col·laboració de la UME, que s’ha desplaçat a la central amb 120 efectius i 30 vehicles. Durant l’exercici pràctic, que s’ha desenvolupat en el transcurs del matí, s’han comprovat, entre altres, les capacitats de suport en el trasllat de persones, en la lluita contra incendis i en l’efectivitat de les comunicacions, a més d’assajar actuacions de descontaminació i comprovar l’adequada coordinació dels participants.
També s’ha simulat la posada en servei del Centre Alternatiu de Gestió de l’Emergència (CAGE) i la direcció de la gestió de l’emergència s’ha realitzat des d’aquesta instal·lació que, com cal recordar, ha estat una de les modificacions de disseny que les centrals nuclears han incorporat fruit de les lliçons apreses després de l’accident causat pel tsunami del Japó el 2011 a la central nuclear de Fukushima. El CAGE permet, en cas de ser necessari, disposar d’una sala de coordinació, equips mèdics i de protecció radiològica i allotjament per als professionals que estarien actuant en la instal·lació.
Després de l’exercici es realitza un treball d’anàlisi de les activitats en què es valoren les tasques executades, s’acorden possibles accions de millora per comprovar nous escenaris, equips i situacions.