La central nuclear Ascó I assoleix els 300.000 GWh aportats a la xarxa

La unitat 1 de la central nuclear Ascó va assolir recentment la xifra de 300.000 GWh aportats a la xarxa elèctrica convertint-se així en la quarta instal·lació de producció elèctrica a assolir aquesta magnitud a Espanya, després de les dues unitats de la central nuclear d’Almaraz (Càceres) i de la central nuclear de Cofrents (València). CN Ascó I va complir l’agost del 2023 els 40 anys d’operació i es troba, per tant, en l’anomenada operació a llarg termini.

La fita assolida per la central en els seus 30 cicles d’operació suposa la generació de tanta energia elèctrica com la que consumiria la ciutat de Barcelona durant 23 anys. Una energia que, com que està exempta d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, ha permès estalviar fins avui l’emissió d’uns 198 milions de tones equivalents de CO2. Així mateix, la central ha atorgat estabilitat al sistema elèctric durant 40 anys gràcies a un altre dels elements clau de la generació elèctrica d’origen nuclear: la garantia de subministrament proporcionada per un factor de càrrega global superior al 84%. El factor de càrrega és el percentatge d’energia elèctrica produïda en relació amb la que s’hauria pogut generar funcionant al 100% de potència en tot moment.

En conjunt, els tres reactors operats per ANAV sumen 875.000 GWh generats des de l’inici de l’operació de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II, cosa que es tradueix en l’equivalent al consum total dels 18,8 milions de llars espanyoles durant més de 13 anys i en l’estalvi de 575 milions de tones de CO2, és a dir, l’equivalent a més de dos anys del total d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que es produeixen a Espanya.

ANAV segueix treballant per operar de manera segura els seus tres reactors a llarg termini i, per això, inverteix anualment més de 30 milions d’euros per planta en la millora i modernització de les instal·lacions i els sistemes, així com en la renovació dels seus principals components. Aquest esforç continuat des de fa dècades fa que avui dia la major part de components de les centrals ja no siguin els originals. A més, ha protagonitzat un complet procés de relleu generacional, pel qual la generació que va posar en marxa i va operar les plantes durant les primeres dècades de funcionament ha anat donant pas a un actual equip humà que, als 46 anys d’edat mitjana, se sent plenament preparat per afrontar els reptes que ofereix el futur.

Les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II continuen operant de manera segura, fiable i contribuint a la garantia de subministrament elèctric. La seva producció conjunta va cobrir, l’any 2023, el 8,8% de la demanda d’energia elèctrica a Espanya i fins al 59% de la demanda a Catalunya.