CN Ascó I, 40 anys d’operació

El 13 d’agost de 1983 la unitat 1 de la central nuclear Ascó es va sincronitzar per primera vegada a la xarxa elèctrica. Encara que l’operació comercial no es va iniciar fins al 10 de desembre de l’any 84, la primera és la data fixada pel Consell de Seguretat Nuclear per a establir l’inici de la vida operativa de la planta. Així, aquest passat diumenge, 13 d’agost de 2023, Ascó I va complir els 40 anys d’operació. Una efemèride que marca, al mateix temps, l’entrada de la planta en la denominada operació a llarg termini.

La sol·licitud per a la construcció de la central nuclear Ascó es va realitzar el 1970, però no va ser fins el 1974 quan el llavors Ministeri d’Indústria i Energia (MINER) en va concedir l’autorització. El permís d’explotació va ser concedit el 1982 i, en aquell mateix any, es va dur a terme la primera càrrega de combustible. El 17 de juny del 1983, el reactor es va fer crític per primer cop i el 13 d’agost se’n va produir la primera connexió a la xarxa.

Durant aquests 40 anys de funcionament, la unitat 1 de CN Ascó ha produït 293,8 TWh (energia bruta produïda a 31 de juliol de 2023) en els seus 30 cicles d’operació, convertint-se en una de les instal·lacions que més energia ha generat al país, una energia, a més, lliure d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, i atorgant estabilitat al sistema elèctric espanyol gràcies a un altre dels factors clau de la generació elèctrica d’origen nuclear: la garantia de subministrament.

Per a commemorar aquestes quatre dècades d’operació d’Ascó I, la primera de les tres plantes operades per ANAV a assolir l’operació a llarg termini, s’han previst diferents accions que transitaran per la història de la central, el passat, el present i la mirada cap al futur tant de la instal·lació com de tots els professionals que han fet i fan possible cada dia el funcionament fiable i segur d’aquestes centrals.

En aquesta mirada al futur, cal destacar que Ascó rebrà al setembre la visita de seguiment de la Missió SALTO (Aspectes de Seguretat per a l’Operació a llarg termini, en les seves sigles en anglès) de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA). Es tracta d’una missió enfocada al funcionament a llarg termini de centrals nuclears a la qual ANAV s’ha sotmès voluntàriament, convertint-se en el primer operador de centrals nuclears a Espanya a sol·licitar una avaluació d’aquestes característiques.

Ascó I va renovar la seva autorització d’explotació al setembre del 2021 per un període de 9 anys, fins al 2030.