Endesa realitza un desembassament a l’Ebre per combatre la presència d’algues

Ascó, 20 de juny de 2012. Endesa està portant a terme durant el dia d’avui un desembassament controlat al riu Ebre amb l’objectiu d’arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen al tram final del riu. Aquesta acció, acordada amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, i que es realitza de forma habitual dues vegades a l’any, a la primavera i a la tardor, s’ha iniciat a les 7 del matí, de manera que el cabal de riu augmentarà de forma controlada fins un màxim d’1.350 m3/s per recuperar gradualment els 150 metres cúbics cap a les 5 de la tarda.

A causa del desembassament, els dos grups de la central nuclear Ascó han disminuït la seva potència (Ascó I fins al 95% i Ascó II fins al 75%) com a mesura preventiva davant la crescuda per a evitar la possible entrada d’algues al sistema de refrigeració de la central.

La falta d’aigua a la presa de Mequinensa ha afectat aquest any al desembassament que habitualment es porta a terme al maig i que finalment ha pogut realitzar-se gràcies a les últimes precipitacions del mes passat. L’augment del cabal del riu ha permès realitzar la neteja dels macròfits que en alguns trams, entre Flix i Ascó, arriben al 100% d’ocupació.

En paral·lel, un grup de treball format per Endesa, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, les Universitats de Lleida i Girona i ANAV, aprofitarà aquesta crescuda del riu per a realitzar un estudi que pretén comprovar l’efectivitat d’aquests desembassaments. Es tracta d’una prova experimental que consisteix a col·locar falsos sediments al llit del riu i que estaran marcats, de manera que es pugui comprovar amb facilitat fins a on són arrossegats.