Els presidents dels organismes reguladors d’Espanya i EUA visiten CN Vandellòs II

La central nuclear Vandellòs II ha rebut aquest divendres, 4 d’octubre, la visita de les delegacions dels organismes reguladors dels Estats Units i Espanya, encapçalades per la presidenta de la Comissió Reguladora Nuclear (NRC) dels Estats Units, Kristine Svinicki, i el president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Josep Maria Serena i Sender, a més dels consellers Javier Dies i Elvira Romera. La delegació nord-americana es completa amb el director de Programes Internacionals, Nader Mamish, el director associat d’Operacions i Polítiques de Recursos Humans, Jason Shay, i l’especialista en Relacions Internacionals, Shannon E. King.

La representació d’ambdós organismes reguladors va realitzar un recorregut per la instal·lació amb especial interès en conèixer les millores introduïdes en els últims anys per ANAV arran de les lliçons apreses per la indústria nuclear després de l’accident de la central japonesa de Fukushima Daiichi, així com per el procés de preparació tant de CN Vandellòs II com de CN Ascó per la seva operació a llarg termini. En aquest sentit, la NRC ha concedit ia l’ampliació de la vida operativa a 60 anys per 94 de les 96 centrals nuclears que actualment funcionen a Estats Units, i ja està avaluant la documentació per ampliar a 80 anys l’operació de tres plantes, si bé preveu rebre almenys 26 sol·licituds més.

Les centrals nord-americanes d’aigua a pressió són tecnològicament molt similars a Ascó i Vandellòs II, i comparteixen amb aquestes tant el disseny com pràctiques d’operació, pel que representen l’estàndard de referència per a ANAV.