El Centre d’Informació d’ANAV rep el premi internacional d’arquitectura del Chicago Athenaeum/ Europe 2012

Ascó, 9 d’agost de 2012 – El Centre d’Informació d’ANAV a CN Ascó, dissenyat pels arquitectes catalans Olga Felip i Josep Camps, ha obtingut el premi internacional d’arquitectura que atorguen conjuntament el Chicago Athenaeum: Museum of Arquitecture and Design i el European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, després d’haver estat seleccionat per un jurat internacional, reunit recentment a Oslo (Noruega). El Centre d’Informació és un dels 81 projectes, de 28 països, distingit aquest any amb el premi, un dels més importants i prestigiosos a nivell mundial en l’àmbit de l’arquitectura i el disseny. Tres projectes espanyols més han estat guardonats en aquesta edició.

La vinculació i integració de l’edifici amb la central nuclear i el paisatge de l’entorn, l’organització d’espais i la seva materialitat, en la qual destaquen textures que evoquen el dia i la nit, són alguns dels atributs en els quals s’ha fixat el jurat per atorgar el premi a aquest edifici.

El lliurament de guardons serà a l’octubre durant el simposi anual que porten a terme les institucions organitzadores a Istanbul (Turquia). En el marc d’aquesta biennal, el projecte del Centre d’Informació també serà exposat, al costat de la resta d’obres distingides, a la mostra “The City and the World”.

El Chicago Athenaeum és el museu d’arquitectura més important dels Estats Units, fundat fa aproximadament 50 anys amb l’objectiu de divulgar i catalogar les obres d’arquitectura més representatives del món. Per la seva banda, l’European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies és una agrupació d’institucions europees de l’àmbit de l’arquitectura que es dedica principalment a l’organització d’exposicions, congressos i mostres per a divulgar l’arquitectura puntera al voltant del món. Ambdues institucions van crear els World Internacional Arquitecture Awards per tal de premiar, a més d’una trajectòria o carrera destacada a l’any, una selecció d’obres a nivell mundial, entre les quals es troba, en l’edició de 2012, el Centre d’Informació d’ANAV a la central nuclear Ascó.

L’edifici també ha estat inclòs a l’anuari de la revista Arquitectura Viva, la més prestigiosa en el seu àmbit a Espanya. Aquest anuari publica cada 12 mesos una recopilació de vint obres espanyoles que destaquen pel seu disseny i funcionalitat.

Una finestra oberta al món de l’energia

El Centre d’Informació és una de les apostes més decidides d’ANAV per aprofundir en la seva política d’informació i d’acostament de les seves activitats a la societat i, molt especialment, a l’entorn immediat de les instal·lacions. L’equipament, dissenyat com un espai interactiu de divulgació de l’energia i del funcionament d’una central nuclear, dóna resposta a l’objectiu múltiple d’ANAV d’atendre la demanda existent de visites a la planta i generar al mateix temps un valor afegit per a la promoció de la comarca de la Ribera d’Ebre.

El Centre d’Informació és un espai interactiu obert al públic, un punt de trobada on el visitant pot aproximar-se a la realitat de la generació d’energia elèctrica a partir de la fissió nuclear. Ha estat concebut per a poder oferir diferents aproximacions tant a escolars com a altres col·lectius i persones interessades en conèixer, una mica més de prop, com és i com funciona una central nuclear.