Ascó, 12 de desembre de 2012. La unitat I de CN Ascó es va connectar a la xarxa elèctrica ahir, 11 de desembre, a les 20:17 hores, un cop finalitzats els treballs de la 22a recàrrega de combustible, donant pas així a un nou cicle d’operació de la planta. Més de 1.000 professionals s’han sumat al personal habitual de la instal·lació per poder realitzar totes les tasques planificades en aquests 46 dies que la planta ha estat parada. Entre les novetats significatives, destaca que, per primer cop, el personal addicional ha rebut formació complementaria en un simulador de factors humans per prevenir errors en els treballs que després realitzen en camp.
La parada per recàrrega, que es va iniciar el passat 27 d’octubre, s’ha desenvolupat segons la planificació programada i ha finalitzat en el termini previst. Durant aquest temps, s’han executat les més de 11.000 ordres de treball programades, la majoria de les quals, un 70%, corresponen a tasques de manteniment preventiu i inspeccions. Entre els principals treballs realitzats, a més de la renovació de 64 dels 157 elements combustibles que s’allotgen al nucli del reactor, destaca el canvi de l’ordinador central de la planta (SAMO, Sistema d’Ajut Mecanitzat a l’Operació) per un tecnològicament més avançat, denominat OVATION.
A més del canvi de l’ordinador de procés, en aquesta parada s’han dut a terme altres treballs destacats, com la inspecció visual de la tapa del vas i la inspecció per corrents induïdes dels generadors de vapor.
Per dur a terme els treballs de la 22a recàrrega de CN Ascó I pràcticament s’ha duplicat el personal contractat, amb 1.068 incorporacions addicionals. D’aquestes, més de 700 persones resideixen a la província de Tarragona, sobretot en els municipis de l’entorn més proper a la central. Un centenar de professionals vénen d’altres països, principalment França i Regne Unit, ja que alguns dels treballs que es duen a terme els realitzen empreses especialitzades procedents d’aquests països.
La formació i la seguretat, pilars fonamentals
La formació i la preparació dels professionals que s’incorporen a la central durant els períodes de recàrrega és un factor decisiu per assolir amb èxit les fites previstes, sempre amb la seguretat com a prioritat. En aquest sentit, tot el personal que s’incorpora a la central per la recàrrega ha rebut abans una formació d’acord als treballs que ha de desenvolupar. Aquests coneixements es complementen amb els específics que imparteix ANAV sobre la planta. Enguany, a més, s’ha inclòs una formació pràctica relacionada amb els factors humans amb l’objectiu de prioritzar les pràctiques segures i minimitzar al màxim l’error humà. Per això, les noves incorporacions han assajat molts dels treballs específics en un simulador on s’han recreat diferents escenaris: química, prevenció de riscos laborals, medi ambient i prevenció contra incendis, entre d’altres. Els 882 professionals que han passat per aquest simulador han realitzat exercicis de treballs en altura, hissat de materials, ús correcte d’equips de protecció personal, protecció dels equips per evitar la caiguda d’eines i altres materials i espais confinats, per citar-ne alguns.
Per al responsable d’administració de l’empresa Enwesa, Pedro de la Mora, “els escenaris serveixen per assimilar millor la informació i es corresponen amb el que els operaris es trobaran a la planta”, “A mi, personalment, em va semblar interessant l’explicació de com procedir davant el vessament d’un producte químic. És una cosa que normalment no es practica”, comenta De la Mora.
En aquesta parada, l’espai destinat a la formació del personal s’ha ampliat i s’ha traslladat a l’Oficina de Desenvolupament Local, en virtut d’un acord amb l’ajuntament del municipi. Aquest canvi ha permès, a més d’agilitzar els tràmits administratius, tenir més espai per als cursos de formació i disposar d’un espai annex per a l’entrenament dels factors humans.