CN Ascó I inicia el seu 27è cicle d’operació

La central nuclear Ascó I es va connectar a la xarxa elèctrica a les 09:39 hores del passat 23 de desembre, un cop finalitzats els treballs corresponents a la 26a recàrrega de combustible, donant pas a un nou cicle d’operació, el vint-i-setè. Més d’un miler de treballadors de diferents perfils i especialitats professionals d’empreses de serveis han participat, donant suport a l’equip humà de CN Ascó, en l’execució de les activitats programades. El projecte ha suposat per ANAV una inversió de 23,3 milions d’euros.

El procés de recàrrega de combustible ha consistit en la substitució de 60 dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor per afrontar un nou cicle d’operació, si bé la planta ha aprofitat aquest període de desconnexió de la xarxa per realitzar actuacions de manteniment majoritàriament preventiu i diverses activitats de millora de la instal·lació que només poden realitzar-se quan la central està parada. En conjunt, s’han executat més de 13.000 ordres de treball i s’han implantat 41 modificacions de disseny i 11 substitucions de components com anticipació a l’obsolescència dels seus materials, amb l’objectiu de mantenir a la planta plenament preparada per afrontar una operació a llarg termini.

Entre les activitats rellevants dutes a terme en aquesta 26a Recàrrega de combustible, cal esmentar la substitució de quatre dels termoparells intranuclears, que formen part de la instrumentació utilitzada per mesurar la temperatura de l’aigua a l’interior del reactor i determinar la potència a la qual funciona. També s’ha realitzat la inspecció del fons del vas i de les toveres de branca calenta, la inspecció visual remota de la tapa del vas i la inspecció de tubs per corrents induïdes als tres generadors de vapor. Així mateix, s’ha realitzat la revisió general de la turbina d’alta pressió i la implantació de millores a l’estació de tractament d’hidrogen de l’alternador.

La propera parada per recàrrega a CN Ascó està prevista per al mes d’abril de 2019, quan la Unitat II de la central portarà a terme la seva 25a Recàrrega de combustible.