Albert Buira, Jordi Ortega i Javier Heras han exercit novament d’ambaixadors dels professionals nuclears espanyols a la l XIX Maximarató Nuclear celebrada recentment a Mèxic, una activitat esportiva organitzada anualment pel WONUC (el Consell Mundial de Treballadors Nuclears) i que habitualment adquireix un to defensor de l’ús de l’energia nuclear amb finalitats pacífiques als països en els quals es desenvolupa. Els van acompanyar en aquesta ocasió un treballador d’Almaraz, Álvaro Díaz, i un altre de Garoña, Pablo Jorde.
Aquest viatge a Mèxic ha suposat per a ells, a més de practicar en un entorn diferent el seu esport favorit, l’atletisme, una oportunitat per conèixer una altra cultura i compartir amb professionals del sector de països com Rússia, Hongria, França, Suïssa o el propi Mèxic, uns dies d’intercanvi d’experiències tant professionals com relacionades amb les seves aficions en comú.
Els tres corredors que representaven a ANAV relaten com la calor ha estat una de les claus d’aquesta experiència. D’aquesta manera, les dues etapes cobertes entre Cancún i les ruïnes de Tulum van esdevenir una veritable prova de resistència física tant per a ells, com pels més de 70 corredors que van prendre part en la Maximarató. “Havíem de començar molt aviat, a les 6 del matí, per evitar les hores de màxima temperatura… i encara així era realment dur córrer en aquestes circumstàncies”, afirma Jordi Ortega, al que Albert Buira afegeix: “I si para nosaltres, que veníem dels més de vint graus d’Espanya, ho era… Imagina què ha suposat per a russos que venien d’estar a 10 i 15 graus sota zero!”.
En qualsevol cas, els tres coincideixen que la participació en les Maximaratons organitzades pel WONUC sempre enriqueixen en l’àmbit personal i ajuden a aportar perspectiva i molt interessants contactes en la part professional. “Som una indústria relativament petita, però el millor de tot és que tots els països tenim reptes i també problemes similars. Això ajuda a establir bones relacions personals i mútua comprensió, independentment de si provenim de cultures diferents”, conclou Javier Heras.