ANAV participa en un programa de contractes de personal investigador predoctoral a la Universitat Rovira i Virgili

L’Hospitalet de l’Infant, 20 de febrer de 2014. El Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili va acollir, el 20 de febrer, la presentació del projecte seleccionat dins el programa de contractes de personal investigador predoctoral en formació que impulsen conjuntament la URV, la Fundación ENDESA i l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV). El projecte, de l’àmbit de la comunicació, ha estat proposat pel grup de recerca Asterisc de la URV i Jordi Prades és l’investigador que ha estat seleccionat entre els cinc candidats finalistes.

El projecte sobre “La mediatització del conflicte ambiental” preveu analitzar tres casos d’estudi sobre la construcció dels discursos, el conflicte ambiental i el paper dels mitjans de comunicació. Els tres casos d’estudi es refereixen a situacions viscudes a les Terres de l’Ebre en els últims anys: el debat sobre el transvasament de l’Ebre, el del magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears i el debat sobre el sol i el paisatge al voltant de la implantació dels parcs eòlics. El període d’estudi va de l’any 2000 al 2013 i es treballarà en la descripció dels casos, la caracterització de les tensions i l’anàlisi de textos.

En la presentació del programa Eduardo Martín Baena, director de Programes de la Fundación Endesa, ha emmarcat la col·laboració d’Endesa amb aquest projecte en el programa de responsabilitat social de l’empresa que ha finançat a Catalunya, des de la creació de la Fundación l’any 1998, més de 90 programes, en especial des àmbits de la cultura i el medi ambient, amb una aportació de 7 milions d’euros.

José Antonio Gago, director general de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, ha remarcat el compromís amb el territori i la col·laboració amb la URV i ha assenyalat l’aposta de l’empresa per la comunicació i la transparència, i en aquest sentit espera que el coneixement aportat per la investigació seleccionada serveixi per la millora de les seves polítiques de comunicació.

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha posat l’interès d’ANAV i Endesa com exemple del camí que encara ha de recórrer el país per augmentar la inversió empresarial en recerca i desenvolupament.

Rosa Solà, vicerectora d’Investigació i Relacions amb Institucions Sanitàries, ha explicat el procediment de selecció del projecte i de l’autor. Aquest es fa amb criteris establerts de comú acord entre la Universitat i les empreses col·laboradores sobre els temes i els mèrits exigits i a través d’un procés obert amb una crida internacional dins del programa de beques de recerca Martí Franquès.