L’Associació Nuclear Ascó – Vandellòs II (ANAV) ha rebut entre els dies 15 i 23 de gener una missió de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) orientada a l’avaluació de la preparació de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II per a afrontar l’operació a llarg termini. Sota la denominació de Missió SALTO (de l’anglès “Aspectes de Seguretat de l’Operació a Llarg Termini”), un equip de 12 experts procedents de nou països (Argentina, Eslovàquia, Estats Units, Finlàndia, França, Irlanda, Països Baixos, Romania i Sud-àfrica), ha dut a terme la missió preliminar, o missió Pre-SALTO, que inicia el procés d’anàlisi de les capacitats d’ANAV per operar més enllà de la vida establerta en el disseny original de les plantes d’acord amb els estàndards internacionals de la indústria nuclear i a l’experiència en l’extensió de l’operació de nombrosos reactors al món. CN Ascó i CN Vandellòs II són les primeres centrals espanyoles a sotmetre’s a aquest programa d’avaluació de l’OIEA, que s’estendrà, en les seves diferents fases, fins a l’any 2025.
La Missió Pre-SALTO ha inclòs l’anàlisi de la totalitat d’activitats previstes per a garantir una operació estesa segura i fiable, així com el grau de compliment d’aquestes activitats en relació als estàndards i guies de seguretat de l’OIEA. En aquest sentit, ANAV porta anys preparant-se per abordar l’operació a llarg termini de les tres unitats que opera, el que implica un treball en profunditat en la gestió de les instal·lacions des de diversos punts de vista: renovació tecnològica d’equips; manteniment i millora d’estructures, sistemes i components; gestió del coneixement, relleu generacional o llicenciament. Aquesta missió suposa una bona oportunitat d’homologar el treball que s’està realitzant davant els millors estàndards internacionals en la matèria, així com de consolidar el camí que es recorrerà en els propers anys.
La Missió Pre-SALTO ha conclòs avui amb una reunió de sortida, en la qual els experts de l’OIEA han traslladat a ANAV algunes recomanacions i suggeriments per reforçar la preparació d’Ascó i Vandellòs II de cara a l’operació a llarg termini i també han identificat diverses bones pràctiques, per les quals ANAV destaca, i que podran ser incorporades per altres centrals nuclears del món que igualment es preparen per operar més enllà de la vida establerta en el seu disseny inicial.
En l’acte de tancament, el líder del grup d’experts, Robert Krivanek, va destacar els progressos protagonitzats per ANAV, així com el compromís de tota l’organització amb la preparació d’Ascó i Vandellòs II per a una operació segura i fiable sostinguda en el temps. Per la seva banda, el director general d’ANAV, José Antonio Gago, va agrair l’esforç realitzat per l’equip d’avaluadors i la qualitat del treball dut a terme, que permetrà preparar tant la continuïtat de l’operació de les plantes com les pròximes sol·licituds de renovació de les Autoritzacions d’Explotació: “Aquesta missió és important perquè avala la feina que hem realitzat per afrontar l’operació a llarg termini d’Ascó i Vandellòs II davant l’Administració, l’organisme regulador i l’opinió pública”.
La Missió Pre-SALTO ha comptat també amb la participació del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). A la reunió de sortida, Cristina Les, subdirectora d’Instal·lacions Nuclears, ha destacat el valor que aporta per al CSN disposar d’una avaluació addicional per part de l’OIEA.
ANAV analitzarà en profunditat les recomanacions i suggeriments rebuts, desenvoluparà un pla d’acció per incorporar-les en els seus processos i revisarà el Pla d’Actuació per a l’Operació a llarg termini amb el qual treballa l’organització.
En els propers anys, el procés continuarà amb una Missió SALTO específica per a les dues unitats de CN Ascó (2021), una posterior Missió SALTO per CN Vandellòs II (2023) i les seves corresponents missions de seguiment.
Més informació sobre les missions SALTO de l’OIEA:
https://www.iaea.org/services/review-missions/safety-aspects-of-long-term-operation-salto