Ascó, 23 d’abril de 2014.- L’IRTA, l’institut de la Generalitat dedicat a la recerca i tecnologies agroalimentàries, ha organitzat durant el dia d’avui la IV Jornada Fructícola d’Ascó amb diverses activitats dutes a terme al Centre d’Informació d’ANAV a CN Ascó i la finca demostrativa l’Illa, propietat d’ANAV. Aquesta activitat es realitza en els últims anys en el marc del conveni de col·laboració entre aquest institut i ANAV i consisteix en diverses sessions teòriques i pràctiques destinades a transferir al sector agrari local els coneixements adquirits a la finca experimental en matèria de tecnologies de producció eficients en les varietats de cultiu pròpies de la comarca.
Les sessions, tres teòriques i quatre pràctiques en total, van estar dirigides per professionals especialitzats en fructicultura pertanyents a l’IRTA i consultors especialitzats i van comptar amb l’afluència de més de 40 productors que desenvolupen la seva activitat en diverses localitats de la comarca de la Ribera d’Ebre, properes a la central nuclear Ascó. Durant tot el matí d’avui s’han exposat els reptes de futur de fruits com el préssec o l’ametlla, així com les possibilitats de cultiu de la magrana a la Ribera d’*Ebre. També s’han visitat, en la Finca l’Illa. els sistemes de formació, poda i les varietats de major interès de préssec, nectarina i ametlla.
L’IRTA i ANAV porten set anys col·laborant a la Finca l’Illa, amb una superfície total de 17 ha i més de 7 ha i prop de 4.000 arbres dedicats al cultiu experimental de presseguer, ametller i més recentment granat. Aquesta col·laboració es desenvolupa en virtut d’un conveni, signat l’any 2007 entre el titular de CN Ascó i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, per fomentar la recerca agroalimentària a la Ribera d’Ebre i la transferència de formació i coneixement al sector agrícola en tecnologies de producció eficient dels principals cultius de la comarca. El conveni vol incidir en l’objectiu d’aportar informació contrastada i que sigui d’utilitat pràctica per al productor a l’hora de prendre decisions estratègiques sobre els seus cultius, la qual cosa en definitiva afecta a la rendibilitat i competitivitat de les seves explotacions.