La rehabilitació del “iglú” rep un Premi Bonaplata

La rehabilitació de l’edifici que va albergar l’estació meteorològica de la central nuclear Vandellós 1, conegut popularment com ‘l’iglú’, ha estat guardonada pel Premi Bonaplata 2022 en la categoria de Rehabilitació de Béns immobles. Un premi concedit per la Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) en reconeixement a treballs orientats a preservar el patrimoni industrial, tècnic i científic.

Es tracta d’una construcció molt singular projectada per l’arquitecte racionalista Antoni Bonet Castellana en 1967 que va quedar en desús després de finalitzar l’operació de la planta en 1989. La principal singularitat de la construcció és la forma semiesfèrica, que recorda a un iglú, i la coberta sobre formigó armat rematada amb trencadís ceràmic de color ocre.

ANAV ha dut a terme tant la rehabilitació arquitectònica de l’edifici, inclòs en el catàleg local de béns protegits, com la resta dels elements que formaven part del conjunt en el seu estat original.

Aquest projecte ha rebut recentment el reconeixement de l’AMCTAIC que l’ha guardonant amb el Premi Bonaplata a la Rehabilitació de Béns immobles del 2022.