Javier Castelo recupera la figura de Lise Meitner en una brillant conferència

Ascó, 23 d’abril de 2014. El professor associat del Departament de Física i de la Unitat de Física de les Radiacions de la UAB, Javier Castelo, va pronunciar ahir al Centre d’Informació d’ANAV a CN Ascó una brillant conferència sobre la figura de Lise Meitner, figura en moltes ocasions pràcticament oblidada a la història recent de la Física.

Sota el títol, “Lise Meitner i l’energia de l’urani”, Castelo va realitzar un recorregut per la complexa biografia d’aquesta científica i per les enormes dificultats que va haver d’afrontar durant tota la seva vida personal i professional, donada la seva condició de dona, de jueva i els convulsos 90 anys que li va tocar viure al cor d’Europa (1878-1968).

Castelo va situar Lise Meitner a la primera línia de l’elit científica del segle XX, junt a noms com Marie Curie, Albert Einstein, Nils Bohr o Max Planck, entre d’altres, així com una figura essencial en el descobriment de la fissió de l’urani i el seu enorme potencial energètic. No obstant, també va destacar la seva alçada humana i els seus sòlids principis pacifistes que, malgrat haver patit la persecució del nazisme, la van portar a ser l´única gran científica que s’hi va negar a participar en el projecte de construcció de la bomba atòmica aliada.