ANAV inaugura el Centre d’Informació de la central nuclear Ascó

Ascó, 28 de novembre de 2011.- L’Associació Nuclear Ascó – Vandellòs II (ANAV) ha inaugurat avui el centre d’informació de la central nuclear Ascó en un acte que ha comptat amb la presència de nombroses autoritats, entre elles, la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten o el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Mena.

El centre d’informació representa una de les apostes més decidides d’ANAV per aprofundir en la seva política de transparència i d’apropament de les seves activitats a la societat i, molt especialment, a l’entorn immediat de les seves instal·lacions. Aquest nou equipament dissenyat com un espai interactiu de divulgació de l’energia i del funcionament d’una central nuclear, dóna resposta a l’objectiu múltiple d’ANAV d’atendre a la demanda existent de visites a la planta i generar al mateix temps un valor afegit que complementi l’oferta d’atracció de visitants de la comarca de la Ribera d’Ebre.

El projecte museogràfic ha estat dissenyat i dirigit pel prestigiós comunicador científic Manuel Toharia, l’actual director del Museu de les Arts i les Ciències de València. Precisament aquest ha estat l’encarregat d’obrir l’acte inaugural del Centre d’Informació de la central nuclear Ascó. Al seu discurs, Toharia ha descrit el seu treball com un repte “fer que la ciència sigui divertida i fàcil”. Per això, Toharia i el seu equip han utilitzat el mètode de la museografia científica interactiva. Una interactivitat que segons el prestigiós divulgador va més enllà de tocar i aconseguir que les nostres accions tinguin un efecte, es tracta d’aconseguir una sensació complementària “quan toques i quan sents inevitablement penses” i precisament aquest és l’objectiu del contingut del Centre d’Informació, “obrir la finestra als elements interactius de la ciència”, perquè “saber una mica més significa entendre millor el món que ens envolta” i això, segons ha afirmat Toharia significa “una ciutadania amb més criteri i amb capacitat d’elegir per sí mateixa” en definitiva “més lliure de prendre decisions”.

El director general d’ANAV, José Mª Grávalos, ha definit el nou Centre d’Informació de la central nuclear Ascó, com la materialització d’un dels pilars bàsics d’ANAV, “la comunicació, la transparència i la informació”. Segons Grávalos, amb aquesta nova instal·lació “respondrem a una necessitat i a una demanda”. La necessitat d’apropar les centrals nuclears a la societat i al compromís de recolzar i reforçar al territori.

Manuel Toharia ha explicat a les autoritats els continguts del nou Centre d’InformacióEl conseller de Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Mena, a la seva intervenció, ha definit la producció d’electricitat com una de les claus per al correcte funcionament de l’economia i, en concret, ha destacat que el consum a Catalunya procedeix majoritàriament de la nuclear. Mena, ha considerat la posada en marxa d’aquest nou centre d’informació sobre l’energia com a una eina que “contribuirà al coneixement científic”.