El matí del divendres 11 de març de 2011, a les 06:46 de la nostra franja horària, un terratrèmol de magnitud 9 a la costa est del Japó va originar una seqüència d’esdeveniments que es va iniciar amb un tsunami que va arribar a la central de Fukushima Daiichi 55 minuts després, provocant múltiples danys que van derivar en les explosions d’hidrogen de les seves unitats 1, 3 i 2 transcorreguts un, tres i quatre dies respectivament i no va finalitzar fins al 16 de desembre, moment en què es van assolir les condicions de parada freda de tots els reactors de la central. Aquell matí Vandellòs II es trobava en recàrrega, finalitzant les proves dels seus transformadors principals i realitzant la inspecció de la placa base del seu nucli.
10 anys després, el nostre sector ha aconseguit una cosa que li és inherent: ha interioritzat nombroses lliçons apreses de l’accident i, d’acord amb la col·laboració de múltiples organismes i entitats d’arreu del món, ha reforçat la seva seguretat incorporant un nombre ingent de millores en equips, instal·lacions, procediments i, per sobre de tot, en els seus propis professionals. Perquè, si alguna cosa ens va mostrar Fukushima, va ser que la ràpida i experta actuació dels seus empleats va evitar una situació que podria haver estat encara més catastròfica per a tot el Japó. Fukushima és, per damunt de tot, una història de persones. Persones com el cap de torn Ikuo Izawa, com el superintendent Masao Yoshida, com l’instructor Masamitsu Iga, com l’auxiliar Takuya Ara o com l’enginyera Mari Sato i com tantes altres persones que, en una situació extrema impossible d’assimilar per qui no l’ha experimentat en primera persona, van prioritzar la seguretat del públic davant de la seva pròpia i van dur a terme actuacions que van permetre minimitzar els efectes d’un accident precedit per una catàstrofe natural sense precedents.
Amb motiu del 10è aniversari de l’accident de la central japonesa, i per posar en valor el camí recorregut des d’aleshores, ANAV ha editat un vídeo divulgatiu sobre les lliçons apreses al respecte. Es pot veure fent clic aquí, o bé a l’apartat de vídeos d’aquesta pàgina web i al canal de Youtube d’ANAV.