Entrevista amb Bernardo Herradón, investigador científic del CSIC i comissari de l’exposició Entre Molècules
L’exposició Entre Molècules, impulsada pel CSIC amb motiu de l’any internacional de la química, pot visitar-se de l’1 al 31 de maig al Centre d’Informació de CN Ascó. Les dues còpies d’Entre Molècules han viatjat durant 15 mesos per tots els racons d’Espanya per a mostrar al visitant com la química i les seves aplicacions estan presents a les nostres vides i activitats quotidianes.
Bernardo Herradón, comissari de l’exposició, ha donat resposta a unes preguntes en les quals ens explica com realitzant un recorregut pels 21 plafons de l’exposició podem aprendre molt sobre les aplicacions de la química a la nostra societat. Herradón és Doctor en Química i investigador científic del CSIC. Al llarg dels darrers cinc anys ha participat en més de 150 activitats de divulgació com ara conferències, taules rodones, publicacions, continguts per a blogs i pàgines web, col·laboracions amb mitjans de comunicació, exposicions, fires, cursos i fins i tot un documental.
Què s’ha volgut transmetre amb l’exposició Entre Molècules? L’exposició s’ha realitzat amb l’objectiu que, de manera didàctica i senzilla, entenedora pel públic en general i útil per als alumnes i professors d’educació secundària, es transmetin alguns avanços de la química i com aquesta beneficia al ser humà, des de temps remots.
Què suposa la química a la nostra vida quotidiana? La química es pot definir com la ciència de les coses quotidianes. Tot el que ens envolta està fet de substàncies químiques, des de l’aire que respirem al detergent que utilitzem, o els aliments que mengem. Podem dir, sense equivocar-nos, que la química ens envolta.
Tots interaccionem amb milers de substàncies cada dia i la majoria d’aquestes interaccions són beneficioses per a l’ésser humà: salut a través de la medicina; ens proporciona energia ja que els aliments són barreges de substàncies químiques; produïm més i millors aliments gràcies a la química; també és la responsable que tinguem aigua pura i potable, i milers d’aplicacions més. La vida, nosaltres mateixos, som un conjunt de reaccions químiques. Una magnífica fàbrica química.
Pot explicar-nos alguna aplicació de la química que resulti sorprenent o curiosa i que tinguem molt present en el nostre entorn.Tot el que ens envolta és química. Com a químic de professió no em sorprèn gairebé cap de les aplicacions de la química. Alguns avanços de la química estan produint aplicacions que el públic en general, en àrees aparentment distants, no s’associa amb la química. Per posar un parell d’exemples es pot citar com les teories i mètodes de la química estan contribuint a la conservació d’obres d’art, per exemple en el quadre de La Gioconda, o que tinguem materials molt més resistents que l’acer, però molt més lleugers que l’aigua. Aquest tipus de materials tindrà unes aplicacions tecnològiques impressionants, que van des de la fabricació de material informàtic a l’aeronàutica.
Quin paper juga la Química en la producció d’energia elèctrica? Les piles i bateries produeixen electricitat per reaccions químiques. En els últims anys s’ha produït un avanç espectacular: cada cop més petites, més eficients, amb recàrregues més eficaces i menys contaminants. Això es deu al progrés de la química. Si cada vegada tenim dispositius electrònics més petits i lleugers és degut al fet que les bateries han millorat les seves propietats. La química està treballant en el disseny de materials que poden servir per a emmagatzemar grans quantitats d’electricitat, des de bateries a superconductores. Tenim materials (per exemple, semiconductors) en els quals s’optimitza l’ús i transport de l’electricitat, estalviant energia: superconductores, materials per a il·luminació, dispositius electrònics, etc.
Per si li interessa, he contribuït en la realització d’un documental sobre la química i energia, on s’esmenten alguns d’aquests aspectes. Es pot descarregar a http://xurl.es/jnpq9